Malexanderfjärden under nylagd is
20 minusgrader i Malexander och gnistrande snö, som är vit! Den där sköna stugvärmen, den som kommer från den egna spisen, möter vid fönstret sin motpol – 40 grader kallare bara några centimeter utanför.
Dis över kyrkbyn
Ledig sittplats vid utsiktsplatsen
Vi installerade luftvärmepump i vårt malexanderhus för ett drygt år sedan. Sista 12-månadersperioden har vår elförbrukning minskat med 37 % - ner till 5 200 kwh. Om effekterna av tilläggsisolering av vind och ytterväggar samt monteringen av en ny eldstad för några år sedan beaktas har vi mer än halverat energiförbrukningen. Det känns bra. Och just nu kretsar tankarna kring solvärme men kanske att det vi redan gjort gör det svårt att få ekonomisk lönsamhet i en sådan investering. Dock skulle det egna miljömedvetandet stärkas.
Festplatsbergen, snöklädda
Hemma i Linköping bygger den bostadsrättsförening vi bor i solceller. Hittills har 1 500 kvm takyta belagts och i vår kommer vi att fortsätta så att drygt 4 000 kvm tak i syd- och västlägen beläggs. Investeringskostnaden är dryga 10 miljoner kr. Vi har sökt statligt stöd och kan maximalt få ca 3,5 miljoner kronor. Vi vet ännu inte om eller hur mycket vi får. Utan bidrag kommer det att ta ungefär 14 år innan investeringskostnaden är helt intjänad och med maximalt bidrag ca 9 år. Ökar elpriserna kommer investeringen att bli ännu mer lönsam. Anläggningens livslängd är minst 25 år. Koldioxidutsläppen kan beräknas minska med maximalt 315 ton koldioxid/år. Mycket god ekonomisk affär således och ett stort steg för miljön.
Vad har detta med den vackra vinterdagen i Malexander att göra? Förhoppningsvis något. Det finns takytor i lämpliga lägen såväl här som i Östergötland eller landet i övrigt. Hör gärna av Er (kommentar, mail eller på annat sätt) om Ni har frågor.
Hembygdsgården i slösande sol
Denna januarilördag i Malexander är sagolikt vacker. Den solbelysta snön gnistrar. Det knarrar under fötterna. Malexanderfjärden har nu lagt sig under is och redan har det blivit sprickbildningar som släpper upp vatten som fryser och förstärker. Snart är säkert såväl pimpel- som skridskofolket ute och provar sina respektive discipliner – den ena att sitta och rycka den andra att i långa skär flyga fram i med- och motvind.
Björkar vid Gripenberg - vinterklädda
Skärlunda bakom dekorerad natur - från Moo
Luften över Sommen är disig och sikten trolskt grumlig. Ett stycke från sjön är det helt annorlunda. Diset sitter fast på träd och buskar och ger den där mjuka och fina landskapsbilden. Kolla själva på fotona som sprängts in i texten.
"Vintergata" i Malexander kyrkby