Var god vänta - sidan laddar
Loading
Tiden varierar beroende på vilken typ av internetuppkoppling du har samt om du laddar upp bilder eller dokument.

Malexanderbloggen

VÅR - 2014!

Publicerad: lördagen den 22 mars klockan 10:29



Förra året lågsnön kvar i landskapet i slutet av mars. Då frös mycket av ljung och andra växter eftersom tidigare snösmältning lett till isbildning kring växternas rötter. De aktuella växterna torkade helt enkelt bort på grund av isbildningen.

Årets vinter har inte varit mycket till vinter. Däremot tycks våren normal – om än tidig.

Igår gjorde vi en av våra rundor i omgivningarna för att hitta motiv till det redan välfyllda bildarkivet i datorn. Bildarkivet omfattar mer än 25 000 bilder. Om vi kopierar bilderna? Jodå! Datorer kan krascha. Felaktiga knapptryckningar kan radera allt på ett ögonblick. Så – med jämna mellan gör vi s.k. backups. Vi förvarar dem i olika medier.





Sångsvan i ostörd miljö

Huvudmålet för gårdagens tur var en häckningsplats för sångsvan. Vi smyger oss så tyst och försiktigt som möjligt till platsen - och de fanns där! Vattensamlingen brukarvara betydligt större än den var igår så frågan är om det blir någon häckning och hur länge sångsvanarna kan stanna kvar i år.



Tussilago vid vägens kant

Förr var sångsvanarna vanligast i Norrland men på senare tid finns de i stora mängder även i våra trakter. Vi såg under bilturen exempel på det på flera platser.





Dämmet vid Ramfalls kvarndamm

Vid dämmet i vattenmagasinet ovanför den numera rivna Ramfalls kvarn forsade vattnet som vanligt. Ljudet är härligt att höra och kaskaderna av forsande vatteneffektfulla. Ljudet är detsamma som innan kvarnen revs 1945 men numera är det endast Mjölby och Linköpings kommuner, som genom Mjölby-Svartådalen Energi ABoch Tekniska Verken AB, drar nytta av kraften.



Levande landskap



Ett gott stycke bort möts vi av en sluttning med nötkreatur. De samlas kring en utfodringsplats och blir till ett levande inslag i landskapsbilden. Härligt att se och dessutom bra. Den dag sluttningen inte betas av tamdjur kommer den sannolikt att ockuperas av först sly och småskog och senare storskog. Platser där så redan skett finns många exempel på utmed vår väg.Men titta!



Två havsörnar. En tredje utanför bild

Där är ju havsörn! Jag stannar bilen och försöker få in dem i kamerans öga. Det är inte lätt. Örnarna är flera kilometer bort. Tre havsörnar slår sina mäktiga vingslag och seglar runt högt där uppe och långt borta. ”Mötet” känns mäktigt!



Ett antal rådjur ser vi på hemresan. En råbock står blick stilla för att på en sekundvara uppslukad av skogen. En råget rusar mot skogen och försvinner där.



Snödropp här hemma

Hemmavid finns sedan en tid snödropparna och en av våra ekorrar. Det har bon på flera ställen hos oss, på vindarna, i vedskjulet och i andra skrymslen. Det är ett trevligt inslag för oss – oavsett årstid.



Ekorre - med vaksam blick!



Ekorren poserar!



Växlingen mellan årstiderna är härlig och nu är det vår!
Skriven av Håkan Jutterdal

Skriv kommentar:
OBS: Du måste logga in för att kunna posta kommentarer

Nyinflyttad?

Är du nyinflyttad i Malexander socken?

Ta kontakt med oss i Byalaget så väntar en välkomstpresen!

Mvh Byalagets styrelse.

Närtrafik

Beställ kompletterande resa till eller från Boxholm.

Beställningstider
Vardagar 09.00-12.30 samt
17.00–22.00
Lördag och söndag 09.00-17.00

Beställ resan på tel 077-171 10 20 minst 2 timmar innan. Pris 45 kr. (2017-06-25)

Obs: Önskad tid kan ändras med upp till 30 min för att samordna med andra resenärer. Dock garanteras en senast framme tid.

Mer info på Östgötatrafikens hemsida

Frågan

Vart åker du helst för att handla mat?
Antal svar 43896 st » Se resultat
Copyright © 2025 Malexanders Byalag | Ansvarig utgivare: Gunnar Malgeryd