Det har varit några härliga novemberdagar med hög och frisk luft. Det känns härligt att andas in den! Samtidigt är luften kall och kombinationen med blåst kräver varma kläder. Inomhus är värmen från eldstaden extra behaglig.
Vår elförbrukning har tidigare legat på ca 10 000 kWh/år. För två år sedan installerade vi luftvärmepump samtidigt som vi ökade isoleringen på vinden. Elförbrukningen halverades! I våras byggde vi solceller och nu pekar den köpta elförbrukningen per helår räknat på ca 3 000 kWh. Om ett knappt år byts prognosen ut mot siffror som bygger på faktisk årsproduktion och –förbrukning av el.
Jag gillar att planera och följa upp och visst - statistiknisse eller inte – har jag koll på solen!
Hemma i Skäggetorp tickar kronorna på i betydligt raskare takt och de pekar på att den årliga kostnadsminskningen med fullt utbyggd solcellsanläggning kommer att hamna på sju hundra – en miljon kr (med de elpriser som för tillfället råder). Utslaget på lägenhet rör det sig om upp mot 150 kr/månad och lägenhet.
Novembersolen ger vackra nyanser ute i naturen. Skuggorna blir långa, väldigt långa. Vi tog oss en biltripp i trakten och då även kortare promenader.
Åskådarplats vid isläggning och bad
Nere vid Axsjön står nu de två stolarna och bänken väntande på badgäster. Bortsett från någon (eller hur?) hurtig vinterbadare så får de vänta på sina sittgäster i närmare ett halvår. Större delen av sjön hade en glasrutetjock isskorpa. Frågan är om isen kommer att ”krypa ihop” redan nu.
Sommen är helt isfri. Storsjön utanför Malexander brukar inte isläggas före den 10 januari. Den isläggningen är ett skådespel. Sjön brinner eller åtminstone ryker innan isen lägger sig. Dagens tur gjorde vi till Lerviken, Bjälnäs och partierna däromkring.
Solgata i Sommen
Trolskt molnljus
Molnexplosion att vänta?
Solen stod lågt och gjorde långa ljusgator. Motljuset in i kameraobjektivet skapar effektfullt ljus och mörker i bilderna. När solen gömmer sig bakom molnen bildas också spännande ljuseffekter – och landskapet i övrigt blir trolskt.
Arkipelag i Sommen bort mot Torpön
Från bergen ovanför Bjälnäs ser vi långt, långt över Torpön mot Högåsa i Asby.
Spåren går genom ek- och andra lövträdslöv upp till Bjälnäs naturreservatet
Bjälnäs naturreservat ligger vackert. Marken ser nu helt död ut med ett täcke av bruna ek- och andra lövträdslöv. Träden står där med tomma och mossiga grenar som ger ett effektfullt mönster mot solen och den ljusa himlen.
Åkrar med gamla stenrösen
Åkrarna söder om Bjälnäs liksom själva naturreservatet berör mig varje gång jag går där. För ett sekel sedan röjdes marken från sten. Drängar och pigor från orten la ner dagsverken där – tunga dagsvErken, som säkerligen gav vÄrk av annat slag så småningom. De prydligt upplagda stenrösena och stensträngarna mellan åkrar – allt skapat av generationerna före oss med knotiga händer och böjda ryggar. Fanns möjlighet till knä- eller höftledsoperationer då för hundra år sedan? Svar nej!
Det känns bra att det fortfarande finns brukare på Bjälnäs och några gårdar till i trakten!
Novembersol genom grenverket. Är solen månne belägen i Asby?
Genom grenverket går ljusgatan rakt över fjärden! Solen verkar befinna sig i Asby!