Apostladagen, jo den här söndagen heter så, tar vi en tur ut i malexanderskogarna och börjar med en promenad på gamla vägen söder om Tväsjömålen förbi Lilla Tväsjön. Vägen går genom mäktig natur med mycket kalhugget. Lilla Tväsjön ligger några hundra meter söder on vägen men vi väljer att inte gå ner till sjön.
Vårt nästa mål är Månsjön. Vi åker förbi Tväsjömålen mot Månhult och går några hundra meter genom skogen till sjöns södra del. Vi hittar en lämplig berghäll, dukar upp vårt kaffe och njuter av såväl det som av naturen.
Sydändan av Månsjön
Vit näckros
Knotten har valt samma plats för sin söndagsutflykt. Vi bryter därför upp ganska snabbt för att inte störa dem i onödan. Några meter från en myrstack har myrorna trampat upp en bred (förhållandevis alltså) gata i mossan. Vi har inte sett så tydligt markerad myrväg tidigare.
Myrväg
Nästa anhalt gör vi ca tre kilometer bort i nordvästlig riktning på andra sidan Hallingsfall. Vi vill se Malexandersocknens högst belägna sjö, Hallången. Den ligger 199 meter över havet (drygt 50 meter högre än Sommens yta).
Hallången 199 m ö h
Ofta finns det flera sjöar med samma namn i en bygd, så även i Malexander (två Hallången ca en mil från varandra, två Axsjön ca tre km från varandra). För att komma till ”vår” Hallången går vi genom gammal odlingsmark, numera och sedan några decennier skogbevuxen. Stenrösen och stengärdesgårdar är tydliga spår efter den svunna tiden.
Gammalt odlingslandskap
Väl tillbaka vid bilen hör vi en skogsfågel locka på sina ungar. Vi tar några steg åt det håll varifrån ljudet kommer och får se en orrhona och hennes två ungar. Kul för oss och kanske för orrarna, vem vet!
Utmed vägen finns mogna smultron, blåklockor, rödklöver och andra växter. Vi fångar rödklövern och ett par fjärilar (blåvingar) med kameran.
Rödklöver
Blåvingar
En av blåvingarna
Kombinationen bil och apostlahästar passar utmärkt denna söndag. Den ger naturkunskaper och -upplevelser men skapar också reflektioner om hur det kanske såg ut för en dryg mansålder sedan.